Saturday, November 17, 2012

Langos
Langos   kommer från Ungern,och säljs ofta på marknader och festivaler, men är mycket lätt att göra själv.
Det är helt enkelt ett friterad bröd, med kokt potatis i degen. Storleken på bröden beror ju på användningen. Servera som förrätt med gräddfil, rödlök, rom och skaldjur. Gör lite mindre och ha som tapas med olika fyllningar. Ännu mindre i en skål som dippbröd med olika dippsåser.

Deg till Langos
25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis riven
1 tsk salt
7-8 dl vetemjöl special
1 liter olja för fritering.
Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis salt och mjöl.
Arbeta ihop till en slät och blank  och ganska lös deg som får jäsa 40 minuter.
Ta upp på mjölat bord och dela i 16 bitar, eller så många du vill. 
Kavla ut till ovaler, och låt dem jäsa 10 minuter.
Häll oljan i en vid kastrull (traktörpanna) och låt den bli het.
Använd termometer  170 grader C eller prova med en bit vitt bröd  som ska bli snabbt brun.
Fritera nu degbitarna någon minut på varje sida, gyllengula.
Lägg upp på galler med papper under (detr droppar)

Nu är skapelsens tid inne. Dekorera med det du tycker om.
Åt och njut med en kall pilsner


1 comment: